Pere Losantos

El treball col·laboratiu, a més d’un cert grau de confiança en el mètode i en la nostra espècie, necessita d’eines tecnològiques, relacionals i de mètode. Sense aquestes tot plegat queda en una declaració d’intencions, en un “bonisme” que no condueix a res pràctic però amb el que -com el futbol- tothom s’hi atreveix. Conscients d’aquesta limitació vam demanar de nou la col·laboració de l’equip de TejeRedes que dijous 18 ens va dedicar quatre hores a transferir-nos algunes de les seves eines.

La sessió va començar amb l’animòmetre, una de les eines ja clàssiques que permet copsar l’estat anímic dels participants a la sessió, i que fem servir per a qualsevol sessió de treball, i és que tothom pot tenir un mal dia i més val saber-ho a l’avançada. Per cert, l’equip Nx24 UPC ha desenvolupat una versió millorada de l’eina social en format d’histograma, més propi d’una universitat com la nostra.

2014 UPC - 7

La primera eina que ens van ensenyar a utilitzar sobre nosaltres mateixos va ser el confianzómetro, una instrument que ens permet establir els graus de confiança o implicació entre els membres de l’equip de treball o projecte.

Vam jugar també amb els diferents rols que podem mostrar en les diferents situacions, identificant-nos cadascú amb un o dos rols: lleó, formiga, abella, guilla, ós, aranya. Semblen eines molt simples, però l’exercici de reflexió que comporten és molt potent i t’obliga a posicionar-te i a mullar-te en temes personals, el que no sempre estem disposats a fer a la nostra feina.

La segona eina de la sessió va ser el enredómetro, amb diferents versions, que ens ha de permetre establir relacions i priorització entre idees per acabar formant projectes potents i amb sentit a l’organització. Cada participant presenta idees, vota de manera gràfica les idees dels altres que més encaixen amb el seu projecte i quines d’aquestes tenen més relació. Un altre cop una eina simple que t’obliga a plantejar-te preguntes per avançar en la definició de projectes col·laboratius. Un repte pendent, ja posats, és com adaptar aquestes eines a persones amb alguna discapacitat, però aquestes són figues d’un altre paner del que parlarem en el seu moment.

2014 UPC - 8

En les properes entrades seguirem explicant les eines que d’altra banda podeu trobar explicades pas per pas al llibre manual en obert de Tejeredes, a qui agraïm de nou la seva col·laboració desinteressada amb la UPC i el programa Nexus24.

DISCLAIMER SOBRE LA PUBLICITAT EN AQUESTA PÀGINA.
EL PROGRAMA NEXUS24 DE LA UPC NEIX AMB EL COMPROMÍS DE MINIMITZAR LA DESPESA SENSE QUE AIXÒ ATURI L’ACTIVITAT. PER AIXÒ FEM SERVIR EINES D’ÚS GRATUÏT COM EL BLOG WORDPRESS EN QUÈ DE TANT EN TANT APAREIX PUBLICITAT NO VINCULADA A LA UPC NI AL PROGRAMA NEXUS24.