Didac Ferrer, Pere Losantos

Que sàpigues que no estàs gaire en forma no serveix de molt si no t’ajuden proposant-te uns quants exercicis fàcils de fer i que donin resultats ràpidament. Doncs el mateix pot passar amb el treball col·laboratiu: un dia prens consciència que la teva manera de treballar de tota la vida potser no és la millor, però no saps gaire per on començar. Al Programa Nexus24, ja hem presentat la línia de CRIDA de projectes col·laboratius, per a persones de diferents unitats que vulguin posar-se a treballar conjuntament. Però aixo no ho és tot: dins d’una mateixa unitat, i per algunes tasques que requereixin especialment de la creativitat col·lectiva, els equips col·laboratius són també possibles i molt necessaris. Per això estem fent bullir una altra línia de treball, que és dissenyar un sistema d’autoavaluació de treball col·laboratiu per a equips que ja existeixen i volen millorar.

Taller co-creacio S.AutoAv NX24

Amb aquest objectiu vam proposar un taller durant la Jornada Nexus24. Fent honor a la nova lògica de “beta permanent”, volíem provar el primer prototip i veure com reaccionaven els nostres companys. Vam ser unes 18 persones, i en dos grups vam testejar la versió 0.1 de l’eina. La idea va ser basar-nos en 26 afirmacions agrupades en 5 àmbits (Cultura, Eines, Governança, Objectius i Processos), que calia valorar com a equip, del 0 al 4. Els dos grups van intentar posar-se a la pell d’un equip d’una unitat fictícia de la UPC, fent una tasca de millora d’algun procés, i imaginar com valorarien les afirmacions.

A posteriori, vam entrar les dades d’un dels grups i vam poder veure els resultats de forma gràfica. A la primera, vèiem que en la situació hipotètica que ens havíem imaginat, l’equip tindria una bona cultura de treball per afavorir la col·laboració, però s’hauria de posar molt al dia a nivell d’eines i de sistemes de presa de decisions més participatius i oberts. Ja tindria unes indicacions de per on caminar.

Taller co-creacio S.AutoAv NX24_2A la segona, podíem veure a quins valors donava més importància l’equip (per dins, havíem donat pesos invisibles a cada valor segons les frases). Sorprèn que en general tots són molt alts (hem de refinar la distribució de pesos), però en tot cas clarament punxa “transparència”. Realment, és un valor molt en alça i del que en general anem peixos.

Taller co-creacio S.AutoAv NX24_3
Va semblar que tothom considerava interessant tenir aquest resum gràfic d’on pot millorar l’equip per treballar de forma més col·laborativa, i anar al gimnàs, si cal, a fer uns exercicis concrets. Caldrà pensar com es creen aquestes recomanacions, i veure si això pot ser automàtic o semi-automàtic. No obstant, com era previsible, ens vam trobar amb alguns problemes:

  • No té sentit fer la prova amb un equip fictici (exactament com vam fer, disculpeu-nos). El proper prototip el provarem amb una unitat real. Voluntaris?
  • Algunes afirmacions no s’entenien del tot. Caldrà reformular-les, i segurament, reduir-ne el nombre.
  • Tenim tendència a pensar que si no col·laborem és per culpa dels caps, i a centrar-nos en aquesta relació vertical, quan de vegades són els propis companys els que intoxiquen l’esperit de col·laboració.
  • Cal pensar si, enlloc d’una escala del 0-4, es poden descriure diferents estats de maduresa, de manera que hom pot valorar, d’una banda, on està el projecte, i d’altra, prendre consciència cap on podria créixer l’equip.
  • Semblava que havíem calibrat malament l’eina. Es podria valorar un quatre a gairebé tot, i no estar fent treball col·laboratiu. Siguem més exigents!
  • Sembla que és millor fer l’anàlisi de forma individual (tots els membres de l’equip responen) i després es posa en comú. Es pot fer un promig o un consens, però la pregunta és si cal fer-ho anònimament o no. Aquí hi havia opinions per tot, però segurament és interessant que sigui el grup que cregui si s’ha de fer de forma anònima, o creu que ja té prou maduresa per afrontar les discrepàncies.

Amb aquesta collita, tenim feina per fer. Agraïm molt a tots les persones que van participar. I com una tònica que serà habitual a Nexus24, demanem que si hi ha algun equip que vulgui ser beta-tester (el conillet d’índia de tota la vida :), que ens ho faci saber.

Continuarà.