Pere Losantos

Tot i que quan parlem de Nexus24 acostumem a fer-ho des de la gestió, ens agrada endinsar-nos en àmbits com la recerca i la docència sempre sota el prisma dels equips de treball col·laboratius. Un projecte proper que combina els tres àmbits és el de la Mapathon que ens permet fer una diagnosi d’accessibilitat dels campus en qüestió de minuts. Com que som cul inquiets i ens amoïna el canvi climàtic, voldríem ara aproximar-nos a la quantitat de CO2 que emetem en el trajecte a la UPC, i com el treball remot podria contribuir a minimitzar el nostre impacte. Ens ajudes?

Per què és important? Perquè cada Kg de CO2 que afegim a l’atmosfera escalfa una mica més el planeta, i si volem mantenir els 2C en podem emetre molt poc més. Voleu números? Si veniu amb cotxe i feu -posem per cas- 100km a la setmana, esteu emetent entre 10 i 20Kg de CO2. Sí, sí. Mireu les taules dels documents del final del post.

Com ho podem fer? Idealment voldríem preguntar a tota la comunitat UPC, però no tenim aquest poder de convocatòria, així que com sempre, comencem amb un prototip simple i una primera prova d’usuari. Després ja vindran les capes de google maps, el token per vot únic, la restricció a comunitat UPC, detecció de la ubicació, la versió mòbil i qui sap si algun dia una rebaixa a la matrícula com ara fem amb els peatges

Però tot això és somiar truites, ens quedem amb un producte mínim viable per validar les dades que recollim amb un simple formulari de google forms. Prenem la setmana com a unitat repetitiva, i et demanem dades com aquestes:

  • Quin és el teu mitjà de transport habitual? (vehicle, tren, bus…)
  • Quants km fas per dia per anar a la feina amb aquest transport?
  • Tens un segon mitjà de transport ?
  • Quants km fas per dia per anar a la feina amb aquest transport?
  • Quants dies per setmana as treball remot (teletreball) des de casa?
  • Formes part de la comunitat UPC (PAS, PDI, Estudiantat)?
  • Què afegiries o eliminaries de l’enquesta?
  • Voldries col·laborar en un equip de treball sobre aquest tema?

Amb aquesta enquesta tan simple esperem poder tenir una primera idea. Podríem millorar-la molt, segur, però comencem petit i estudiem les respostes. La tancarem el 15 de febrer i abans de final de mes farem un retorn aquí mateix.

Moltes gràcies per la vostra participació.

Sobre emissions de CO2 i treball remot