Search

NEXUS24 UPC

Programa de Comunitats Col·laboratives

Archives

Aprenent amb l’Amalio Rey (1)

Pere Losantos

Per desenvolupar el Programa Nexus24 de la UPC recollim experiències d’altres institucions i persones per inspirar-nos, aprendre i contrastar el que estem fent. Una d’aquestes persones és l’Amalio Rey, a qui coneixem de fa anys i que té una gran experiència en la promoció d’entorns innovadors dins i fora de l’administració. L’Amalio té molts articles interessants, però n’hi ha dos sobre el tema de la innovació pública que ens interessen particularment, un dels quals analitzem en aquesta entrada.  Continue reading “Aprenent amb l’Amalio Rey (1)”

Retorn, verema i objectius per aquest trimestre

Temps de verema

Pere Losantos

Reprenem el curs amb moltes ganes després de la breu i fresca -més que no pas refrescant- pausa estiuenca. Tot va tornant a la normalitat: les criatures i els polls a l’escola, els transports atapeïts, els sous retallats, però nosaltres no defallim i seguim empenyent amb il·lusió el programa @Nexus24UPC que tot just acaba de néixer.

Aquest trimestre se’ns gira feina. Abans de l’estiu vam posar en marxa el primer grup de treball (GT Impuls Nexus24) per definir els valors del programa, co-crear el seu sistema operatiu, determinar com mesurem si avancem, i preparar la primera jornada de comunitats col·laboratives UPC, si tot va bé a finals d’octubre, on presentarem tot plegat.

No hem explicat encara la relació entre l’EC (Equip de Coordinació) i els Grups de Treball. Hem de confessar que cada dia aprenem sobre el mètode de treball col·laboratiu i aquesta relació, i som plenament conscients de que formem part de l’experiment. Ara com ara i amb els recursos de què disposem creiem que la millor manera d’interactuar entre EC i GT mirant d’interferir el mínim és aquesta:

 • Des de l’EC dissenyem l’agenda de les sessions de treball -en general 2h cada 15 dies-, preparem el material i muntem l’esquelet dels documents.
 • Durant les sessions amb el GT aprofitem al màxim el potencial creatiu i la diversitat dels participants que aporten i contrasten noves idees. El post-it és la nostra eina preferida. Ras i curt.
 • Un cop acabada la sessió l’EC processa i comparteix de nou la informació. És una manera realment interessant de treballar.

Aquest trimestre tenim també algunes sessions de formació amb la proactiva col·laboració de l’equip de @tejeredes que ens acompanya des de l’inici del programa; tenim també previstes visites a la XIP i alguna més que us anirem explicant. Per cert, tenim pendent explicar-vos la que vam fer amb en @JordiGraells però no arribem a més.

Definim els valors. 2a sessió del GT Impuls NX24

Pere Losantos

El Grup de Treball creat per impulsar el programa Nexus24 ens seguim trobant cada 15 dies, un parell d’hores de feina intensa. A l’hora que definim el programa practiquem amb la metodologia. Com que tenim poc temps la feina més feixuga o estructural la fem des de l’equip impulsor, i aprofitem les sessions per fer tasques més creatives i col·laboratives. Avui hem demostrat el poder del treball col·laboratiu per començar a definir el valors del programa Nexus24.

Animòmetres Hem començat com a cada sessió amb l’animòmetre, la tecnologia social que ens permet mesurar l’empenta amb què encarem els reptes del dia i que permet també ser compassius quan un o una no tenim el dia. L’animòmetre es passa a l’inici i al final de la sessió indicant si la cosa ha anat bé, indiferent, o un desastre. De fet hem millorat la tecnologia convertint en format inicial de Tejeredes en un histograma, molt més visual!

 La segona activitat ha estat treballar amb la definició dels valors del programa. Hem pres com a referències -bàsicament estètiques- diferents manifestos d’organitzacions que ja treballen en mode col·laboratiu com són:

A partir d’aquí i en dos grups hem identificat paraules que ens ressonaven i les hem anat posant al collage, fins a completar nou grups conceptuals que ens serviran de base per definir els valors del programa.

GT Impuls Nx24 - 7

Sense polir, tal com raja, i sense ordre, el que ha emergit és:

 1. Coneixement col·lectiu. Aprenentatge. Creixement. L’error és no aprendre dels errors. Aprendre de i amb els altres.
 2. Professionalitat. Responsabilitat. Retorn. Resultats. Impacte. Treballar diferent. Treball per projectes.
 3. Diversió. Positivitat. Alegria. Il·lusió. Motivació.
 4. Vocació pública. Pensar en la societat. Voluntat de servei. Bé comú.
 5. Adaptació. Flexibilitat. Proactivitat. Participació. Autonomia. Diversitat. Agilitzar.
 6. Prototipatge. Començar petit. Experimentar. Innovació. Canvis. Mode Beta Permanent. Qüestionar-s’ho tot. Creativitat.
 7. Coherència. Transparència. El que es fa amb recursos públics es públic. Obertura.
 8. Més convenciment que consens. Generositat. Confiança i compromís. Implicació. Perseverança.
 9. Xarxa. Comunitat. Inclusió. Diàleg.

Ara queda una feina de treballar aquests conceptes simplificant la seva comunicació per fer-los entenedors sense perdre els matisos, però la feina de fons està feta. En 1,5h entre 10 persones hem fet molt més que el que hagués aconseguit 1 persona 15 h seguides pensant.

Podeu veure més fotos de la sessió en aquest enllaç de google+, ara ja tenim perfil! Ens podeu seguir també al twitter @Nexus24upc.

Pròxima reunió, 8 de setembre a les 10h, seguirem informant.

DISCLAIMER SOBRE LA PUBLICITAT EN AQUESTA PÀGINA.
EL PROGRAMA NEXUS24 DE LA UPC NEIX AMB EL COMPROMÍS DE MINIMITZAR LA DESPESA SENSE QUE AIXÒ ATURI L’ACTIVITAT. PER AIXÒ FEM SERVIR EINES D’ÚS GRATUÏT COM EL BLOG WORDPRESS EN QUÈ DE TANT EN TANT APAREIX PUBLICITAT NO VINCULADA A LA UPC NI AL PROGRAMA NEXUS24. 

Blog at WordPress.com.

Up ↑