Imatge

Didac Ferrer

Com es pot innovar al sector públic? Aquesta qüestió m’interessa particularment, i la primera setmana de juny vaig tenir la sort de participar a la GovJamBarcelona, una iniciativa que enguany s’emmarcava dins la Setmana de la Innovació Pública. Res sospitós, es feia a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, i als treballadors públics que hi assistien se’ls donava reconeixement oficial de formació. I s’hi pencava de sol a sol, funcionaris o no.

En tot cas, n’he sortit: 1) esperançat; 2) més format; 3) enxarxat; i… 4) espantat!

Esperançat perquè hi ha centenars de treballadors públics que no només reclamen canvis sinó que treballen activament per un model d’administració oberta i àgil, i molt més útil socialment. En @Quimbrugué ho explica molt bé. I la meva percepció és que aquest canvi està entrant en mode transformador de veritat, perquè ja se superen els llindars dels quatre gats inicials.

Més format, perquè amb la sort de participar a conferències i fer de mentor d’un grup de treball (excepcional!) de la GovJam, he posat en pràctica metodologies de treball interessantíssimes, basades fonamentalment amb el design thinking aplicat als serveis públics. Gràcies a la gent de WeQuestionOurProject! Vaig aprendre que l’Ajuntament de Mataró es relaciona amb els ciutadans per Whatsapp , o que existeixen els mapes emocionals dels serveis públics. També vaig aprendre paraules noves per mi, com l’aprenedoria, una capacitat imprescindible si volem innovar. En vaig inventar una, el clownsourcing (no hi ha res més potent que col·laborar passant-s’ho bé, oi?), i vaig veure pel google que ja existia 😦 Quan et pensis que tens una idea nova, no t’ho creguis mai, algú sempre se t’ha avançat. I tanmateix no et preocupis. L’important –i el repte difícil- és dur-la a la pràctica.

Enxarxat, perquè en aquestes activitats tant orientades a l’aprenentatge i la construcció d’alternatives, es creen sense voler noves relacions en haver viscut una experiència emocionant junts. Se t’omple el mòbil de nous contactes i de grups de whatsapp. Xarxes com la Xarxa d’Innovació Pública (per cert, he descobert que també hi ha el Club d’Innovadors Públics!) són un espai excel·lent per conrear-hi aquestes relacions de forma més contínua i professional, un cop passada l’emoció inicial. T’hi apuntes?

I finalment espantat. Per què? En el marc de les activitats organitzades, vam visitar l’exposició BigBangData del CCCB. Imprescindible per entendre què està passant al món a nivell de les dades, el control d’informació, els “grans germans”… (recomanació: porteu-hi els fills adolescents, si en teniu). En surts esquizofrènic: per una banda, entusiasmat per les oportunitats increïbles de compartir globalment el coneixement en xarxa. Per l’altra, molt preocupat per quins usos es faran s’estan fent de totes aquestes dades. Amb un mòbil a la butxaca de cadascú, podem saber-ho tot quan ho necessitem, podem oferir servis al ciutadà per fer la vida fàcil fàcil, però també algú pot saber-ho tot de nosaltres quan li vingui de gust. I sense demanar permís. Un repte majúscul per als gestors públics!

En resum, la govjam és una experiència molt estimulant. L’any vinent no me la perdo, i espero no ser-hi l’únic de la UPC!

DISCLAIMER SOBRE LA PUBLICITAT EN AQUESTA PÀGINA.
EL PROGRAMA NEXUS24 DE LA UPC NEIX AMB EL COMPROMÍS DE MINIMITZAR LA DESPESA SENSE QUE AIXÒ ATURI L’ACTIVITAT. PER AIXÒ FEM SERVIR EINES D’ÚS GRATUÏT COM EL BLOG WORDPRESS EN QUÈ DE TANT EN TANT APAREIX PUBLICITAT NO VINCULADA A LA UPC NI AL PROGRAMA NEXUS24.