bola de neu wikipediaPere Losantos, UPC

Quan provem de calcular les hores dedicades al Programa Nexus24 per retre comptes se’ns generen dubtes que tenen molt a veure amb la nostra estructura atípica i l’operativa amb què treballem.

L’equip de coordinació el formem de moment tres persones que dediquem a Nexus24 el 40% de la nostra jornada a la UPC. L’altra 60% el dediquem a altres unitats (GPE, OGSIO, CATAC) on treballem en mode “normal”. Fins aquí calcular les hores és una pura regla de tres, i resulta 0,4×3= 1,2 persones ETC (equivalent a temps complet).

Però Nexus24 s’estructura també al voltant dels equips de treball dels projectes col·laboratius -o potser hauríem de començar a dir participatius– que requereixen una mètrica diferent. Veiem-ho:

Durant l’any 2015 cinquanta persones dedicaran un mínim de 40h cadascuna a Nexus24, repartides en 8 projectes seleccionats entre tots els que es presentin a partir del dia 11 de desembre. En total, 2.000h de feina en mode clàssic, aproximadament 1,3 ETC.

Per tant entre l’equip de coordinació i els equips de treball “costem” a la UPC el temps de 2,5 persones. És realment així? Podria ser que 2.000h distribuïdes entre 50 persones treballant en mode co·laboratiu fossin més (o menys) productives que 1’3 persones a temps complet?

Analitzem el cas d’un projecte de 20 setmanes en què els equips de treball alternen una setmana amb reunió de 2h de posada en comú amb una setmana de treball individual o en comissions per fer els “deures” i avançar en el projecte.

Durant aquestes dues hores no hi ha cafès, ni pauses, ni esmorzars, es disposa d’un màxim de flexibilitat en la planificació, i es treballa per resultats i orientació al client. No es perd el temps buscant documents perquè estan linkats a les tasques del Trello, no s’envien e-mails amunt i avall amb versions, no imprimim, no hi ha reunions individuals amb el cap o la cap, tot s’analitza en equip sobre el mateix Trello. Gairebé ni respirem!! Això sí, al final del projecte, un dinar de traje* fem.

I potser us pot semblar que 15 dies sense contacte físic és molt, però de debò que les actuals eines de treball col·laboratiu permeten seguir el fil de totes les actualitzacions en el projecte.  Cal tenir en compte a més que tot plegat està amarat de l’entusiasme que aporta la participació voluntària, els valors compartits, un propòsit comú, i la pressió de la comunitat en forma de presentació de resultats al final del projecte.

Definitivament, pensem que és més productiu treballar i que -ara que no ens sent ningú- podríem atrevir-nos a marcar un coeficient corrector d’hores dedicades al treball col·laboratiu tal i com es fa amb les hores extres de diumenge. No cal que siguin el doble, posem un factor 1,4. 10h treballades en mode col·laboratiu equivalen a 14 en mode normal, i és que tot depèn de l’observador/a com deia l’Albert 🙂

D’aquestes quatre hores “en escreix”,  la meitat se les queda la UPC perquè ha invertit (com en el cas de l’estalvi energètic) i l’altra meitat la persona que ha participat en el programa per implicar-se en més projectes col·laboratius ajudant als que comencen i aconseguint un efecte bola de neu amb la velocitat d’aprenentatge, especialment lenta a l’inici dels projectes.

O qui sap, potser caldrà especificar a Tempus sota quin règim estem treballant perquè adapti la productivitat… 

* Dinar de Traje: Yo traje sopa, yo traje llenties, yo traje maduixetes...

La imatge és de http://ca.wikipedia.org/wiki/Neu