Maria Hortènsia Álvarez

La I jornada Nexus24 va començar alguns minuts més tard de l’hora prevista perquè sembla que les persones assistents estaven entretingudes donant suport als valors del Manifest del Programa Nexus24 que estava col·locat a l’accés de l’Auditori de l’Edifici Vèrtex. Aquesta acció, que certament va cridar l’atenció a alguns, volia ser el reclam per donar a conèixer aquest manifest i fomentar la participació de la gent a la jornada. Aquests valors són la base de tot el Programa Nexus24 i també dels projectes que hi formaran part, per tant, havia d’ocupar una posició destacada. Al final, tots els valors van quedar envoltats d’un núvol de gomets que representen la constel·lació diversa de veus que els recolzen.Manifest Nexus24

Després que tot l’espai inferior del Auditori quedés bastant ple, el rector i la gerent van obrir la jornada donant la benvinguda a totes les persones assistents. Cal destacar els aplaudiments que va aixecar la gerent amb la seva intervenció, en la que va animar a totes les persones a treballar de forma més col·laborativa. Després Didac Ferrer va exposar el camí que fa temps està recorrent la UPC en aquest àmbit per posar en valor tots els projectes i iniciatives que ja funcionen amb un model de treball col·laboratiu.

jornada_Nexus24-5634 jornada_Nexus24-5641El Programa Nexus24 no inventa res nou, simplement té l’objectiu d’incentivar i facilitar que aquest model de funcionament s’estengui més àmpliament. A continuació, Pau Martí, professor que ha col·laborat en l’Equip Impuls, va explicar la dinàmica de tota la jornada. Abans però, va fer una crida a que el Programa Nexus24 s’apliqui activament entre el professorat.

Seguidament es va donar pas al diàleg que tenia per objectiu donar resposta a les preguntes més freqüents que es podia fer la gent al voltant del treball col·laboratiu. Aquest vídeo va trencar el gel i es va iniciar el diàleg amb la pregunta: això és treball col·laboratiu? Les persones convidades, el Jordi Graells, el Cristian Figueroa i la Maria Hortènsia Álvarez van estar, de forma distesa, donant resposta a les preguntes que formulava l’Encar Mulero.

jornada_Nexus24-5658

Un cop quedava més clar què era el treball col·laboratiu i després d’haver conversat sobre els seus avantatges, perills i condicions imprescindibles, Pere Losantos va presentar tota la mecànica de la convocatòria de projectes per participar al Programa Nexus24. Podeu veure la presentació aquí. Tots els membres de l’Equip Impuls van pujar a l’escenari per fer palès que havia estat un treball col·lectiu. L’Esther Sans va explicar el manifest i Víctor Cullell, el sistema de selecció de projectes i equips.

jornada_Nexus24-5675

Després es va obrir un torn de preguntes que va ser molt participatiu i a on es van donar resposta a tot allò que no s’havia entès o es van recollir suggeriments de millora.

Havia de ser un matí que fomentés la interacció i comencéssin a articular-se les relacions de la Comunitat Nexus24, tal qual l’obra d’art efímera que vam crear amb la barana entre pisos de l’Auditori.

IMG_20141211_094929

Per això, era el moment d’aixecar-se de la cadira i participar en el Mur d’Idees i la Fira d’experiències. El Mur d’Idees era l’espai on les persones que ja tenien una idea de projecte col·laboratiu podien començar a fer-ne difusió i buscar suports (persones que els hi agradava la idea o persones que s’hi volien implicar). Es van penjar 14 idees.

jornada_Nexus24-5707 jornada_Nexus24-5691

A la Fira d’experiències van participar 12 iniciatives de projectes col·laboratius existents a la UPC. Eren projectes totalment diferents però tenien un mateix perquè: cohesió, transversalitat, donar respostes a situacions complexes, compartir coneixement. Algunes d’aquestes iniciatives van ser presentades per PDI i van ser proposats per les persones participants a la jornada.

No hi va haver temps de fer el recull d’idees perquè la gent ràpidament i de forma totalment autònoma, va anar cap als 8 tallers que es feien simultàniament a les aules del Vèrtex i al vestíbul de l’Auditori. Aquest bloc, Tast d’eines-CO, tenia per objectiu posar en pràctica metodologies o eines que poden ser útils per consolidar o emprendre un mode de treball col·laboratiu. La majoria de tallers van ser proposats per les mateixes persones participants a la jornada a través del formulari d’inscripció. Trobareu cròniques d’aquests tallers en aquesta web.

jornada_Nexus24-5713 jornada_Nexus24-5716

Aquesta jornada significa l’inici d’un viatge, que no és el primer ni tampoc serà l’últim, però sí que segurament hi té nous passatgers i passatgeres amb ganes de compartir i experimentar coses diferents. L’esperit és positiu i esperançat.

Gràcies a totes les persones que hi van participar, d’una manera o altre.

I alguns avisos per acabar:

  • Si encara no ho has fet, pots expressar la teva opinió en aquest formulari respecte la jornada i el programa.
  • També pots veure totes les fotos i els vídeos de la jornada.
  • Segueix la Comunitat Nexus24 per adherir-te al manifest, donar suport a les idees de projectes (m’agrada) o implicar-te (em vull implicar).