Albert Renom, equip Serveis Vius

Quan vaig decidir marxar de casa vaig voler millorar les meves habilitats a la cuina,  així que durant un temps entrava a la cuina cada cop que la meva mare cuinava per fixar-me com ella ho feia, donar un cop de mà  i així aprendre.

Un bon dia ella va cuinar un tall rodó de vedella.  Em va sorprendre que a l’hora de posar el tall rodó a la safata del forn li tallava les dues puntes, i li vaig preguntar per què ho feia,  i la seva resposta va ser : perquè ma mare em va ensenyar la recepta així.  Així que li vaig preguntar a la meva àvia per què tallava les puntes del tall rodó, i em va contestar: perquè la meva mare m’ho va ensenyar així.  Per sort meva la meva besàvia encara era viva i li vaig preguntar per què ho feia i la seva resposta va ser: perquè sinó no m’hi cap al forn.

La meva mare i  la meva àvia feien una recepta exactament igual com els hi havien ensenyat,  sense modificar res.  No havien innovat, i una cosa que tenia molt de sentit quan la meva besàvia cuinava no en tenia gens quan ho feia la meva mare.

Seguint amb el tema cuina i amb la recepta del tall rodó, hi ha diverses formes diferents d’innovació. Tot seguit en veurem 3 amb més detall:

  1. Modificant el procés d’elaboració (per exemple tallar les puntes del tall rodó,  ara ja sabem que no cal fer-ho)
  2. Canviant els ingredients.  Per exemple,  m’he fet vegetarià,  ara em toca fer aquesta recepta sense carn.  Puc substituir el tall rodó per seità (una proteïna vegetal)  això em permet obtenir el mateix acompanyament,  la mateixa textura,  i un gust força similar, però sense carn.
  3. Per últim, podríem millorar la tecnologia i tenir,  per exemple un forn que cuini amb menys temps.

Cal tenir en compte que pel punt número 3 cal fer una inversió mentre que innovar en el punt 1 i 2 pràcticament és a cost zero.  A més a més innovar en els punts 1 i 2 només depèn de nosaltres mateixos. Des de Serveis Vius volem sobretot fer emfàsi en els 2 primers punts.

En resum,  innovar està a les nostres mans ja que som nosaltres els que coneixem com podem millorar el nostre lloc de treball i fer-lo millor i més eficient.

Ja per acabar, si us he fet entrar gana i voleu innovar a la cuina podeu provar la recepta del seità  😉 http://www.etselquemenges.cat/receptes/cuinera-montse-vallory/estofat-de-verdures-amb-seitan-i-bolets