Didac Ferrer, Equip Serveis Vius

Des del projecte ServeisVius ens proposem facilitar la innovació en els serveis universitaris. En aquest segon sprint, a banda de fer una enquesta que potser has contestat, ens hem preocupat de mirar dues coses més. D’una banda, què fan les universitats del nostre voltant. De l’altra, quins canals ja tenim a la UPC adreçats explícitament a recollir millores de serveis que oferim. Serveixi aquest apunt per compartir el que hem trobat (que no és tot), i demanar-te si coneixes alguna iniciativa més a completar en el nostre recull.

Iniciatives d’altres universitats

Vam enviar una carta a Gerents de totes les universitats de l’estat, demanant-los si tenien iniciatives que fomentessin la cultura de la innovació entre el personal d’administació i serveis (PAS), i/o el suport a la innovació, en forma d’espais, acompanyament i/o ayjuda per facilitar la millora dels serveis universitaris amb aproximacions transversals. De les respostes, en destaquem les següents.

A la Universidad Miguel Hernandez, organitzen des de fa tres anys la Semana de la Innovación. Com diuen, volen “favorecer y, a su vez, reconocer el espíritu innovador del PAS”. Sorprèn saber que es premien amb diners tant las idees com els projectes innovadors seleccionats sobre la base d’un concurs.

A la UNED, han fet el projecte Horizonte UNED 50. Ens diuen que “se trata de una plataforma colaborativa en la que los miembros de la comunidad universitaria han podido participar aportando ideas sobre el futuro de la institución de cara a la conmemoración del 50 aniversario en 2022″, i que “en los tres meses que la plataforma ha estado activa se han recogido más de 1.100 ideas, parte de ellas aportadas por el colectivo PAS, en 6 categorías: gobernanza, metodología, oferta educativa, centros asociados, investigación y transferencia e internacionalización”.

També hem trobat interessant com a la UOC apliquen l’embut d’innovació al seu elearncenter. Busquen continuament idees per fer evolucionar el seu model educatiu amb innovacions en l’aplicaicó, adaptació o creació de tecnologies d’aprenentatge.

Altres universitats en han explicat que fan grups de treball, com a la Universidad de Zaragoza, “con objeto de una mayor eficacia, eficiencia y optimización de los recursos (incremetar masa crítica y evitar atomizacón)”, o a la UNED, per a repensar “los procesos clave tratando de identificar diseños organizativos y formas de gestión más adecuadas para que nuestra universidad pueda seguir dando respuesta a los nuevos retos en estos tiempo de recursos siempre escasos”.

En coneixes alguna altra?

 

Quins canals tenim a la UPC per proposar millores?

Buscàvem com pot la comunitat universitària proposar millores dels serveis universitaris, i el criteri de cerca ha estat identificar els canals existents per proposar millores dels serveis UPC. L’objectiu d’aquest primer esforç ha estat identificar-los, i no pas mesurar la seva utilitat o eficàcia (de moment). Hem deixat fora les maneres més clàssiques de contribuir com són acudir al caps jeràrquics, o als representants dels treballadors o de l’estudiantat.

Pel personal d’administració i serveis (PAS)

El Programa de desenvolupament professional del PAS és un canal que permet recollir propostes de millora del lloc de treball (individuals o col·lectives) dels treballadors. Consisteix en l’elaboració (aualment) d’una proposta de millora  sobre la millora del lloc de treball i del servei que es presta. Aquest any, hi ha unes 900 aportacions.

El programa Nexus24 també es fa servir per proposar millores. Serveix per impulsar projectes i trobr equips on participar. S’obre una fase de crida de projectes cada any, de moment hi ha hagut 22 projectes presentats, 8 s’han desenvolupat i 7 s’estan desenvolupant.

Hi ha també la possibilitat de presentar una iniciativa al premi de la Qualitat de la Gestió Universitària, que es convoca cada dos anys. No és un canal per recollir propostes, sinó per donar visibilitat a iniciatives ja realitzades, i “Reconèixer la gestió de la qualitat en l’àmbit de l’activitat que du a terme el personal d’administració i serveis de la Universitat Politècnica de Catalunya”.

Finalment aquest any s’ha obert el procés de disseny del Pla d’actuacions de gerència 2017. Des de gerència se’ns demanava al Setembre “que l’analitzeu, que valoreu si hi ha actuacions que falten o sobren, si hi ha algunes qüestions que considereu més prioritàries que altres, que reflexioneu personalment o en grup sobre el que plantegem, per tal que em digueu la vostra opinió”. Es podia fer enviant un correu o participant a una jornada, que es va fer fa uns dies.

Per tota la comunitat

Aquesta tardor, des de Campus Nord i el GSIO s’ha convocat el Concurs d’Espais Vius per buscar solucions creatives per tal de donar vida a espais concrets del Campus Nord. Volem convertir-los en espais amables i acollidors per a tothom, que permetin i provoquin nous usos, ja siguin permanents o efímers, resolguin necessitats i transformin hàbits de la comunitat.

Tenim a la UPC el blog La teva upc, que segons s’hi pot llegir, és “un canal de comunicació interna creat per compartir reflexions i idees de la comunitat universitària. Es tracta d’un canal moderat des del Servei de Comunicació i, per tant, les aportacions no es publiquen de manera immediata”.

Si ets estudiant de Campus Nord, pots fer servir l’app SDNT, que van desenvolupar estudiants de l’ETSETB, i que “us permetrà fer-nos arribar les vostres propostes i suggeriments per a millorar el nostre Campus. Amb l’App no només ens podràs fer arribar les teves idees per a millorar les infraestructures del Campus, sinó que també escoltarem les teves propostes respecte al contingut donat i els docents que exerceixen al Campus. A la vegada, els teus companys podran veure i recolzar les teves propostes amb la finalitat d’aconseguir allò que sempre has desitjat pel Campus. Sabem que tens molt a dir! Amb STUDNT pots canviar el que vulguis, que no es quedi només en paraules, i fes-ho córrer!

Campus Nord també té un canal de whatsapp (com altres serveis), però són més per comunicar incidències que per proposar millora de serveis. Tot i que es podria mirar…

Què ens hem deixat fora? Ens ho podeu fer saber amb un comentari al blog, o enviant-nos un correu a serveisvius_fans@mylist.upc.edu

 

La imatge és de l’Innovation Funnel de la UOC.