Albert Renom i l’equip de coordinació Nexus24

El 2012 l’ONU  mitjançant la resolució 66/281 va declarar que el dia 20 de març és el  dia Internacional de la Felicitat. Tanmateix l’origen d’aquesta història es remunta a mitjans dels anys 70 a un petit país d’Àsia anomenat Bhutan, on el rei Jigme Singye Wangchuck va dir el dia de la seva coronació “la felicitat interior bruta (FIB)* és molt més important que el producte interior brut (PIB)” .

Arran d’aquell discurs, Bhutan va seguir treballant el concepte de la FIB i va sustentar aquest concepte sobre 4 pilars:

  • Un desenvolupament socioeconòmic sostenible i equitatiu.
  • La preservació i promoció de la cultura.
  • La conservació del medi ambient.
  • El bon govern.

Per portar a la pràctica aquest concepte es va crear una estructura d’estat amb l’objectiu de poder “mesurar” la FIB (tenint en compte que mesurar quelcom no tangible és una tasca gens trivial). Finalment va desenvolupar una mètrica (basada en enquestes) per “mesurar” el grau de felicitat de la població de Bhutan.

El 2011 durant una Assemblea General de l’ONU , el primer ministre de Bhutan va encoratjar els estats membres a estudiar la felicitat de la gent i a utilitzar aquest estudis per a guiar les polítiques públiques de cada estat.

A partir d’aquell moment es van començar a fer estudis per a mesurar el grau de felicitat dels països i des llavors, ocupant un lloc destacat entre els països més feliços, hi trobem Dinamarca.

Els estudis que s’han fet en aquest país nòrdic es basen en:  confiança, seguretat, riquesa, llibertat, treball, democràcia, societat civil i equilibri entre feina i oci.

Alguns d’aquests conceptes formen part dels valors que es vol transmetre des de Nexus24 però en aquest apunt ens centrarem en el treball.

Segons John Helliwell, Professor d’Econòmiques, University of British Columbia i co-editor de “The World Happiness Report” 

“La gent està redefinint el seu lloc de treball, abans es pensava que la feina era l’infern i que l’oci era genial. Això és una ximpleria. La feina pot, i hauria de ser, una font de felicitat. Sempre i quan el lloc de feina s’hagi dissenyat de forma correcta.”

En aquesta mateixa línia un estudi de recerca de Harvard Bussines School, va concloure que els dies de major felicitat a la feina eren aquells en que nosaltres notem que fem progressos, que aconseguim coses, que obtenim resultats, encara que aquest siguin petits i aquests dies tenen un impacte directe en la felicitat.

Per tant com podeu veure, la filosofia Nexus24 de treball col·laboratiu, va molt alineada amb la felicitat a la feina. Que no ens faci por ni trobem naïf parlar de la felicitat a la feina. No hem de renunciar a cercar la felicitat a la feina, és més podem ser més feliços a la nostra vida personal si som feliços a la feina.

I per alegrar-vos encara més el dia, us fem arribar aquesta llista de música a YouTube**. Si voleu fer aportacions a la llista, podeu fer-ho als comentaris.

Tot esperant i desitjant que tingueu un feliç dia.

* No confoneu amb la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) ni amb el Festival Internacional de Benicàssim (FIB).
** Per garantir així l’accés universal a la llista i que no faci falta registrar-vos.