Roser Gómez Enrich

El passat 30 de maig del 2018 es van celebrar  les 3es Jornades DocAmbCat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya. Des de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa vàrem participar amb la presentació L’aventura de cooperar des de la Universitat i en aquesta entrada us deixem un resum de l’experiència. 

Les Jornades es fan cada 2 anys i estan organitzades per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans. El seu objectiu és fomentar la cooperació i els intercanvis entre les diferents administracions, entitats, organismes i col·lectius que disposen de fons i d’informació de temàtica mediambiental, augmentar la visibilitat dels fons i serveis dels centres de documentació, biblioteques i centres amb informació ambiental a Catalunya i posar en comú experiències i bones pràctiques existents en centres de documentació, biblioteques, entitats, etc.

En aquesta edició les Jornades anaven molt enfocades a la implicació de les biblioteques amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU ja sigui organitzant activitats relacionades o bé fent difusió de les accions de les institucions a les quals pertanyen i que donen suport als ODS. Totes les presentacions es poden trobar en aquest enllaç

La nostra presentació es divideix en tres parts parts, la primera presenta la vinculació de la UPC amb els ODS a través dels seus valors i el Centre de Cooperació i Desenvolupament. La segona tracta de les activitats que duen a terme els professors i estudiants d’Enginyeria Minera de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Mines de Manresa-UPC  i la ONG Mineria per al Desenvolupament, nascuda a la mateixa escola l’any 2006 i que estan relacionades i treballen per l’assoliment de molts dels 17 ODS.

Finalment la tercera part explica el treball que estem fent des de la biblioteca per tal de millorar la difusió i visibilitat de totes les publicacions acadèmiques i científiques que resulten dels projectes de cooperació realitzats en el marc de la mineria sostenible  i que es poden consultar a través d’UPCommons, el portal de coneixement obert de la UPC. Hem estat treballant amb les metadades que descriuen aquests documents : treballs finals d’estudis de grau i màster, tesis doctorals , articles de revista, actes de congressos i pòsters els autors dels quals son professors i estudiants  de l’EPSEM. Per exemple hem creat una metadada que permet recuperar totes les publicacions relacionades amb els projectes de l’ONG Mineria per al desenvolupament , i també hem pogut geolocalitzar molts dels treballs a Geocommons, l’aplicació que permet situar els documents al territori en un mapa.

Encara ens queda molta feina per fer i estem pensant en nous projectes. Col·laborar amb el professorat de l’escola i el personal del CCD ens ha fet veure que des de la biblioteca i a través de la localització dels documents podem millorar la difusió de les activitats i projectes de cooperació de la universitat.