Pere Losantos

Tenim tendència a mirar-nos massa el melic, la vanitat sovint ens pot, i pensem que el que fem a Nexus24 és imprescindible perquè la universitat innovi. Però si som capaços d’aixecar la mirada descobrirem iniciatives que no han passat per les nostres mans i que són casos excel·lents d’innovació i emprenedoria social que treballen de manera natural en col·laboració. Crear empreses i llicenciar propietat intel·lectual és fonamental per una universitat com la nostra, però fomentar el retorn del coneixement generat implicant l’entorn local és també -creiem- obligació de tota universitat pública. Us deixem tres quatre casos de mostra:

  1. L’EEBE ha acollit un dels 13 tornejos classificatoris de la  FIRST LEGO League que se celebren a Catalunya i ha comptat amb  la participació de joves d’escoles i instituts de Sant Adrià de Besòs i altres ciutats de l’entorn proper. La iniciativa la impulsa la  Fundació Scientia, que entre els seus objectius inclou potenciar el talent de nois i noies que provenen d’entorns més desafavorits per tal que el foment de la ciència i la tecnologia arribi a tots els centres educatius.
  2. L’ETSAV  ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Sant Cugat per desenvolupar projectes projectes d’espai públic sorgits del teixit social i fruit de processos participatius com ara els pressupostos. També a la veïna ciutat de Rubí trobem el projecte RESSÒ, una eina pedagògica i espai de trobada on els veïns poden compartir recursos per tal de col·lectivitzar i estalviar a les seves cases mitjançant estalvi energètic i/o oferir un espai en condicions de confort per a les llars en situació de pobresa energètica.
  3. El Centre Universitari de la Visió – la clínica de la FOOT- col·labora activament en el projecte “Et mirem als ulls” amb la Fundació Etnia Barcelona per revisar la vista a infants de 10 Centres Oberts de l’AMB. L’any l 2017 es van atendre més de 850 nens i nenes i va proporcionar més de 400 ulleres graduades. Amb una mitja d’edat de 9 anys, al 35% d’aquests menors mai abans se’ls havia realitzat una revisió visual i el 30% feia més de dos anys que no es revisava, amb l’impacte evident -en els més de 200 casos amb problemàtiques- en el seu aprenentatge i desenvolupament personal.
  4. I el més antic, del 1995, el programa Reutilitza de la UPC impulsat inicialment pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament i la FIB i on avui participen també atres unitats de la UPC i l’associació Tecnologia per a Tothom (TXT). El programa combat l’obsolescència, ofereix oportunitats als estudiants per aprendre fent, minimitza residus electrònics i col·labora amb entitats no lucratives amb equipament o persones que ajuden amb les TIC. Una meravella que amb pocs recursos i molta passió és ja tota una institució.

Són només quatre casos d’una llista llarga de propostes que anem recopilant des de Nexus24 i que esperem poder publicitar ben aviat perquè tothom pugui participar. Tots els projectes experimenten amb noves maneres de treballar amb l’entorn, d’explicar què fem a a la UPC, amb innovació tecnològica i també social. Ens agradaria implicar-nos en aquests projectes per aprendre i aplicar tècniques de disseny amb l’usuari, de treball amb equips de persones, i de mètodes àgils de prototipat, les competències que treballem a Nexus24.

El més important és que hi ha moltes persones de la comunitat UPC – PAS, PDI i estudiantat- que posen més hores de les que tenen de manera voluntària i sense que ningú els ho hagi demanat per tirar endavant iniciatives d’allò que en diuen ara Value Based Entrepreneurship i que de bon grat recollim, analitzem, i si podem recolzem des de l’aquesta petita finestra de comunicació.