Pere Losantos

Van arribant amb comptagotes les primeres idees de projecte per la fase de CRIDA de l’EscolaNexus24 que tanca el dia 21 d’octubre. Poc a poc van apareixent a la plataforma impulsa.upc.edu perquè us pugueu implicar, però per avançar feina i que aneu pensant us les deixem per escrit. Si alguna és del vostre interès i no podeu esperar, o voleu ajudar a impulsar-les per anar més ràpid, no dubteu a contactar-nos a nexus.24@upc.edu. 

  1. Eliminem els plàstics d’un sol ús a la UPC: encara generem massa plàstic a la UPC, especialment en àmbits com la restauració i el vending i sovint per un sol ús. El 2020 hauran de desaparèixer aquest tipus d’envasos… però no sabem si estem preparats. Podríem avançar-nos per un cop? I les ampolles de plàstic, no podríem passar amb aigua de l’aixeta? És legal? És oportú? Ens habituaríem? Aquest projecte l’estem preparant en el marc de la formació sobre ODS impartida pel CCD i el GIC.
  2. Treball Remot Inclusiu: ets estudiant, has de fer una tutoria remota amb una professora i no saps per on començar? Ets PAS de Manresa i tens una reunió online amb Campus Besòs i no coneixes cap eina? Fas reunions virtuals eternes? Tens problemes d’accessibilitat amb les eines habituals? Treballarem eines, trucs i recomanacions per aconseguir que el TRI sigui normal a la UPC, amb especial atenció a allò que podem i que no podem fer servir per seguretat.
  3. Més enllà dels 50: que ens estem fent grans és evident: la feina se’ns fa més feixuga, els canvis tecnològics són molt ràpids, hi ha més baixes… però ens agrada mirar les coses en positiu, Amb el projecte Més que grans volem treballar des de diferents unitats i aproximacions les oportunitats que ens obre l’envelliment de la plantilla de la UPC que no són poques i en la nostra capacitat d’adaptació.
  4. Millora de la gestió dels objectes perduts a les consergeries: a final de curs la consergeria de l’ETSEIB acumula un estoc de roba, estoigs, carpetes… Quan els estudiants troben els objectes paguen sempre amb un somriure. Però darrera de la gestió hi ha una bona pràctica que volen compartir amb la resta de consergeries de la UPC per millorar l’eficiència i l’atenció a l’estudiantat durant el curs, i també esbrinar què fer quan a l’octubre s’ha de fer neteja. No podríem trobar un ús social de tot aquest material?
  5. Jo també sóc ODS. Coneixes els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i fas tot el que pots pel bé comú del planeta, però tens la sensació que estàs sola? Que ningú més ho fa? Que els espavilats se’n riuen de tu i fan més via? No estàs sola! A la UPC en som uns quants i volem muntar una campanya per fer xarxa i impulsar l’adopció dels ODS a tota la universitat. Aquest projecte l’estem preparant en el marc de la formació sobre ODS impartida pel CCD i el GIC.
  6. Saps com està funcionant el teu lloc web? Tinc la sospita que estic abocant moltes hores a mantenir la web de l’escola o del meu servei actualitzada i que ningú no la fa servir. No podríem tenir una eina que ens ho digués? I si resulta que ara el jovent fa servir més l’instagram que no pas les webs? Té impacte un tuit? Ho estic fent bé? Tot això ho treballarem en aquest projecte impulsar per expertes en monitorització de webs i xarxes socials de la UPC.
  7. Una eina de treball per a unitats escampades pels campus. La nostra unitat està distribuïda i presta servei a diferents campus. Tot i que tenim alguna eina per relacionar-nos, treballar i gestionar el coneixement, no ens acaba de funcionar. Ens interessa ser més eficients en la gestió dels dubtes i en la comunicació entre nosaltres. I no només en relació a la feina, també per fer més pinya i sentir-nos més properes i humanes.
  8. Posar en valor l’equipament en desús dels laboratoris: alguns aboratoris de la UPC tenen material centenari, peces de museu. D’altres tenen material més nou però en desús que aniria molt bé a un laboratori de primària o de la ESO, o que compraria un alumni nostàlgic de la seva carrera. Es pot vendre tot això? És legal? Té una bona relació cost benefici? Quina seria la millor manera de fer-ho?
  9. Automatitzar les enquestes del col·laboscopi: hem treballat en equip durant un temps, i tot i que de paraula podem saber com ha anat, ens agradaria quantificar-ho per veure si evolucionem. Sabem que l’Escola Nexus24 fa unes enquestes en el marc del projecte de recerca Col·laboscopi però són molt artesanes i volem digitalitzar-les i obrir-les a tots els equips, de la UPC i de qualsevol administració. Ens ajudes?

T’interessa alguna d’aquestes propostes? Tens una proposta diferent? Ara pots implicar-te a impulsa.upc.edu. Si surt prioritzada tindràs 20h+30h d’aprenentatge reconegut per SDP per desenvolupar-la. I si busques solucions per un servei que no acaba de rutllar, vols millorar un procés complex, o simplement tens una idea que ens faria la vida més fàcil a la UPC i la vols compartir, no ho deixis passar i contacta’ns a nexus.24@upc.edu.

També pots inspirar-te en algun dels 20 projectes que s’han fet fins ara i que potser vols continuar, adaptar o ampliar. Aquí els tens tots, des de la definició del projecte fins els resultats, tot en obert.