Pere Losantos
Aquest curs 2018-19 tenim previst acompanyar el desenvolupament de fins a 13 equips de treball col·laboratiu simultanis. I la demanda no para de créixer. En alguns casos molt concrets hem demanat suport a fora perquè eren situacions molt especialitzades que se’ns escapaven –Tejeredes, WeQuestionOurProject…- però en general assumim des del Programa Nexus24 i amb la col·laboració puntuals d’altres unitats aquests suports. Se’ns fa urgent consolidar la cantera de facilitadors/es, i us expliquem com ho estem fent.
Treballem en tres direccions: reconeixement del perfil, capacitació en competències i habilitació d’espais de pràctica real. El primer és important per poder fer de facilitador/a sense sentir-te malament perquè algú pugui pensar que t’escaqueges de la feina “normal”. La tercera també és fàcil, feina no ens falta. La segona -la capacitació- és més complicada. Hi ha persones que de natural faciliten grups o equips com si ho haguessin fet tota la vida; d’altres ens hem d’entrenar una mica més, però en general sempre una mínima base teòrica comuna i una caixa d’eines bàsica per poder començar a facilitar amb garanties de qualitat de servei.
No hi ha -o no hem sabut trobar a preus raonables- formació de facilitació d’equips de treball col·laboratiu adreçada a l’entorn de gestió universitària, així que hem decidit dissenyar-nos-la nosaltres mateixes. No som especialistes, però sí comptem amb 5 anys d’experiència que podem transmetre a les persones interessades. Què ens ha funcionat i què no? De totes les tècniques, quines podem adaptar i com fer-ho? Com s’obre amb facilitat un paquet de post-it? Per què seure en cercles? Fins on podem estirar la lúdica? Com fer inclusiva aquesta formació?
Volem remarcar que aquesta formació és diferent de l’Escola de Tardor que fem cada any. L’EdT és un curs de 20h que s’orienta a persones que aprenen a treballar en Equips Col·laboratius com a participants, mentre que la que proposem ara s’adreça a persones que acompanyaran aquests equips tant en accions llargues (6 mesos) com curtes (jornades, projectes curts, dinàmiques…).
Com sempre a Nexus24 volíem prototipar abans de llençar-nos al buit, fail fast, i l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona ens van oferir una primera prova d’usuari que segons ens diuen va funcionar prou bé. Els agraïm sincerament l’oportunitat i també -com veieu a la imatge que encapçala l’entrada- la implicació genuïna dels participants sense apriorismes ni convencions socials.
Aquí us deixem doncs els continguts de la segona iteració per si hi voleu dir la vostra. De vegades per arribar al contingut del post cal donar moltes voltes 🙂
- Introducció. Nexus24. El treball en equips col·laboratius. On som a la UPC i en general a l’administració en aquest àmbit.
- La feina de facilitador/a. El propòsit. Els límits de la lúdica. Competències pròpies i adquirides. ¿El facilitador nace o se hace?
- L’ABC de la facilitació. Kit CAT. (Cercle, Animòmetre, Tòtem). Eines bàsiques i dinàmiques que et salven una sessió. Uso y abuso dels post-it.
- Conèixer les persones. El viatge de la teva vida. Llenguatge corporal. Empatia. Motxilles. Escolta activa.
- Els CLEHES i els rols de Tejeredes. Egos i Eros. El joc del rolòmetre. Com em veig. Com em veuen? L’hora de la veritat.
- Tancant el cercle. Retro. Expectatives. Properes passes. Interessos. Compromisos. Drets i deures del facilitador/a.
Molt breument això és el que tenim al pap després de la primera prova d’usuàries. La previsió és fer el taller de 4 o 8h -encara decirint aquest punt- durant el primer semestre de 2019 obert al PAS de la UPC. Com és habitual, volem deixar alguna plaça per persones d’altres institucions que ens aportin visió i crítica externa. Us hi esperem. Resteu atents.
2 Pingback