Pere Losantos

Un any més celebrem l’Escola de Tardor de Nexus24 on aprenem a treballar en equips i projectes col·laboratius seguint aquest programa. Cada any durant 4 dies ens enfrontem a un repte i mirem de generar i entendre el valor que aporta la mirada del treball en xarxa, sempre amb metodologia, rigor i bon humor. Enguany tocava l’ETSAV, a Sant Cugat, i en aquesta entrada expliquem com van anar el primer dia amb explicacions i enllaços dels recursos que vam treballar.

El fil conductor d’aquesta edició és la declaració d’emergència climàtica que va aprovar la UPC el maig de 2019, i més concretament com ens ho farem a la UPC per reduir les emissions un 45% el 2030, i ser neutres en carboni com a molt tard el 2050. El curs comença amb una benvinguda breu, tothom ens posem una cinta de pintor amb el nom. l’explicació de les quatre regles bàsiques de la col·laboració, el CATS (Cercle, Animòmetre, Tòtem i Silenci) i una ronda de mímica representant una cosa que t’agrada i una que no.

Tot seguit ens endinsem en el canvi climàtic i l’impacte del nostre dia a dia a la UPC per transmetre tres idees: i) reduir les emissions de CO2 no és només una qüestió de cotxes elèctrics, ii) hi ha un concepte nou anomenat pressupost de carboni equivalent al pressupost de tota la vida que es redueix cada any (els dos), i iii) que la universitat n’és plena d’emissions ocultes i sovint orfes com ara els viatges o el consum d’aigua.

Seguim amb la pausa cafè i la ja tradicional visita a l’escola que ens acull, diferent a cada edició. Del tour per l’ETSAV creiem que tothom va sortir-ne content i impressionat per l’explicació del disseny paramètric, els projectes reals amb l’estudiantat, el fantasiós taller de maquetes i… el residus!! Sí, aquest és un dels reptes a què han de fer front les dues escoles d’arquitectura de la UPC, tones de residus que van directes a l’abocador perquè no es poden separar. I ja que hi som recordem que tractar 1Kg de residu separat emet entre 30 i 50g de CO2, mentre que tractar-lo sense emet més de 600g de CO2, o 4km de cotxe.

Arriba el moment de començar a treballar de debò. Plantegem la pregunta “Quins reptes afronta la UPC per reduir en 10 anys a la meitat les seves emissions de CO2?”. Fem servir la tècnica 365, 3 columnes, 6 persones, 5 minuts una mica simplificada. Amb això aconseguim un munt d’idees i per prioritzar-les apliquem la tècnica de Benny Hill, intercanviem els papers mentre sona la música del show del còmic i després per parelles llegim les propostes (una cada persona) i repartim 7 punts entre les dues propostes.

Repetim aquesta acció 5 o 6 cops, i finalment sumem i ordenem per puntuació i les pengem a la pissarra, agrupant propostes quan són molt similars. Fins aquí hem prioritzat les propostes o reptes que més endavant esdevindran projectes, però ens cal gent per treballar-les, i això ho aconseguim fent que cadascú enganxi la cinta de pintor amb el nom al projecte que li resulti més engrescador (aquesta tècnica no té nom). Acabem tenint quatre propostes, dues de mobilitat, una de reducció d’emissions d’edificis i una de reducció de plàstics i residus en general.

La primera sessió de l’Escola de Tardor tanca amb els exercicis dels triangles i tumults que ens van ensenyar a Tejeredes i que sempre funciona bé i és molt significatiu. El primer exercici, tothom escampat per la sala i sense dir a qui cada persona ha de mantenir un triangle equilàter amb altres dues persones. El segon, amagar-se darrera una persona per fugir d’una altra sense que aquestes dues ho sàpiguen. Proveu-ho, com més nombrós el grup, més divertit. I ens diem adéu i fins demà amb un animòmetre de sortida, i agraint de tot cor l’energia i facilitats que ens ha posat l’equip de l’ETSAV.