Pere Losantos

Abans de marxar uns dies de vacances fem un repàs del que hem fet aquestes primeres setmanes de curs, del que tenim entre mans i de les oportunitats que s’han obert. El balanç general és positiu, han participat 434 persones i tenim molta feina encara per fer el que queda de curs. I és que el vaixell (a la imatge, el de la FNB_UPC), un cop ben estibat i amb el vent de cua de l’apadrinament, navega gairebé sol cap el 2024.

Processos clau: Acompanyar

 • Hem acompanyat per segon any un equip impulsor del Servei de Personal en la preparació i realització de la seva sessió de treball focalitzada en la transició al nou programari de gestió Universitas.
 • Hem iniciat l’acompanyament de la UTG de l’àmbit d’Arquitectura de Barcelona amb la preparació i realització de la primera jornada col·laborativa on vam poder compartir reptes i propostes de solucions que ja estan en marxa.
 • Estem preparant la primera jornada col·laborativa a la UTG de l’escola de Camins que serà el mes d’abril al campus nord i que serà també la primera col·laboració amb aquesta unitat.
 • Estem preparant també l’acompanyament a l’ETSAV de Sant Cugat en el projecte col·laboratiu de residus de maquetes a partir del gener.
 • Hem tancat un dels dos processos pilot de mapes de coneixement clau que tenim oberts amb el Servei de Gestió Acadèmica i queda un pendent dels últims serrells, amb valoració positiva.

Processos clau: Aprendre

 • Hem acabat la formació de quatre en format aprendre fent de la metodologia de mapes de coneixement clau que ha comportat també l’adaptació de la metodologia a la UPC.
 • Hem celebrat l’Escola de Tardor 2019. Durant quatre dies 23 persones de dins i fora de la UPC hem compartit aprenentatges i experiències col·laboratives treballant sobre projectes reals, tot explicat en diferents entrades que anem elaborant en aquest mateix blog.
 • Quatre persones s’estan formant com a noves facilitadores de Nexus24 participant activament en algunes de les sessions de treball en funció de la seva disponibilitat i especialització

Processos clau: Articular

 • Vam acompanyar la realització de la Mapathon d’accessibilitat de Terrassa on gairebé cent persones van detectar més de 300 punts de millora al voltant del campus UPC.
 • Estem enllestint la nova eina impulsa.upc.edu que dona suport als processos d’articulació online (m’agrada, m’hi implico) a partir del primer prototip sobre Goteo. L’hem fet més lleugera, gestionable i adaptada a les nostres necessitats, i en breu la presentarem en públic.
 • Hem analitzat gairebé 800 propostes de millora del lloc de treball (PDP) que ha fet el personal de gestió de la UPC agrupant-les per interessos i estat de la proposta per fer el seguiment durant tot aquest curs.

Processos estratègics

 • En l’àmbit de la recerca hem presentat un paper amb els resultats del programa Nexus24 al congrés ERSPC2019 i seguim recollint dades pel treball de recerca de doctorat de la Ginevra Lazzerini.
 • Hem establert noves relacions amb l’Ajuntament de Mataró i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i hem consolidat els que teníem amb el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
 • Hem vehiculat una demanda per part d’aquests institucions i altres amb qui havíem col·laborat en el passat per desplegar una estructura lleugera per compartir les experiències de reorganització i innovació col·laborativa a l’administració, i ens hi posarem en breu. Si estàs interessat o interessada, contacta amb nosaltres (nexus.24@upc.edu).

Processos de suport

 • Estem treballant en la nova web de Nexus24 fent-la més lleugera i adaptada a la nova orientació cap a les unitats, i en una base de dades a sota que ens permeti gestionar i fer mètriques alhora.
 • S’han obert dues noves sales de treball a l’edifici Vèrtex dotades amb la “tecnologia social” necessària per fer dinàmiques col·laboratives.
 • Després de 4 anys hem dit adéu a l’espai de l’edifici Omega i ara estem preparant l’aula VX S217 del Vèrtex que és més gran i propera, i de la que segur que aviat podrem gaudir com ho hem fet amb l’anterior.
 • Seguim publicant en aquest blog i en el compte de twitter tot el que fem i el que creiem pot interessar la comunitat de millora en la gestió que conformem a Nexus24.

I fins aquí el que ha donat de sí aquest trimestre, que per ser el període de la sembra ha estat més atapeït que no ens pensàvem. Un cop plantades les llavors cal acompanyar-les perquè vagin creixen fins els volts de Sant Ponç on farem la collita a la jornada de Fira Nexus24, i torna a començar.