Pere Losantos

Quan la meva filla anava a primària participava en el projecte de parelles de lectura, nens i nenes de sisè ensenyaven a llegir a nenes i nens de tercer. Al pati. Ara, ja a l’institut, participa del projecte Tutoria entre iguals entre tercer i primer d’ESO per facilitar l’adaptació i prevenir l’assetjament amb el projecte . Si la meva filla durant el Batxillerat decideix anar a la UPC es podrà acollir al projecte T’STEAM on trobarà una futura enginyera o arquitecta que li ajudarà a veure que la UPC també és per les noies. I si quan estigui acabant la carrera decideix optar per la via professional de l’empresa privada trobarà encara un altre programa de mentoria, M2m, on una dona amb experiència la guiarà en aquest camí.

Treballar per parelles sembla que funciona i hi ha força base metodològica. Per què no ho apliquem a l’aprenentatge de les competències de Treball en Equips Col·laboratius (TEC)? 

Fora de la UPC hi ha molts casos que ens poden inspirar. Per exemple, les parelles per facilitar la integració a nouvinguts a la biblioteca de Castelló d’Empúries, o en l’àmbit de la gestió el cas de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya per facilitar el relleu generacional dels caps que ens acosta la @mariahortensiaalvarez. Una mentoria de 6 mesos per vèncer les pors i aprendre amb algú que té experiència i que ha passat pel mateix tràngol.

Imaginem que hi ha algú que ha passat ja pel programa Nexus24 i que té experiència en impulsar projectes col·laboratius, facilitar jornades, teixir xarxes, comunicar, té competències de TEC… De les 180 persones que ja s’han format segur que en trobem algunes amb ganes d’ajudar. Imaginem que hi ha algú a qui li agradaria, però no sap per on començar i abans de passar per l’Escola Nexus24 vol fer un tastet… I si tot això estigués reconegut a l’expedient professional com a recurs d’aprenentatge i, per tant, punts per promoció. Imaginar és gratis.

O, ja posats imaginem aquesta mateixa idea entre caps, mentoria entre iguals. Hi ha unitats que ja col·laboren -algunes sense haver passat mai per Nexus24 sortosament- i es podria pensar en un acompanyament com a eina de transferència de coneixement. Seria una manera molt més eficient, amb menys consum de recursos de Nexus24, major distribució entre campus i més efectivitat de la transmissió.

Prototipem? Algun equip impulsaria aquesta idea a l’edició 2018 de Nexus24 que s’obrirà en breu, o al Programa de Desenvolupament Professional modalitat innovació en la gestió 2018 que ja està obert?